Thursday, 4 October 2012

Menawan Puncak Broga Hills

Dengan memakai jersi Malaysia, berseluar tracksuit ada line putih kat tepi serta berkasut kungfu, akhirnya berjaya juga saya dan kawan-kawan menawan puncak Broga Hills pada tanggal 30/9/2012 yang lalu. Tapi part yang bestnye, kitorang tak rancang langsung pon nak panjat Broga. 

The day before, masa g wedding kawan, saja-saja je kawan yang sorang ni ( cik yang paling tinggi dalam gambar, hehe ) saja2 je ajak. After timbal balik tahap kebebasan masa lapang masing-masing, maka, bersetujulah kami kata sepakat untuk menawan puncak Broga tersebut. So, dengan short plan, maka berjanjilah kami tuk gerak keesokkan harinya pada jam 6.30 pagi.

Tapi entah macam mana, saya leh tak sedar pagi tu. Haha. Lebih 10 miskol depa dok tinggal kat handfon sambil menunggu penuh harapan depan rumah supaya saya muncul kat depan pintu. Seb baik last2 dengar. Bila bangun, terus diriku bertukar jadi superman. Mandi and siap laju2. kui3. Sorry geng. First time tu tak punctual. Seb baik depa memahami. Pastu jadi bahan la kejadian pagi tu dalam keta habis kena  dok pung pang pang. Haha. Akirnya, hampir jam 7 jugak kitorang gerak.

Start enjin.

Kami di kaki bukit. Memulakan pendakian.

Ini curam dan licin sikit. Kena hati-hati.

Ini belum sampai puncak lagi. Lagi sikit je. Tapi stop jap posing-posing dulu. :-p

The very nice view. Terasa lapang minda. 


Titiba ada 2 jet lalu dan meninggalkan 2 garisan asap. Lalu apa lagi, snap la. haha

Menahan panahan matahari. Sunburn woo

Ini pun curam. Part yang batu tu. Kena pegang tali tu sekuat2 hati. Takut tergelincir je.

Jumpa adik-adik ni kat puncak. Adik2 memang rock!

Dan akhirnya.....

Sampai dah kat puncak. 

Famous signboard Broga ni. Ramai tol nak amik gambar dengan die ye. Huhu

Btw, korang2 yang belum pernah pergi sana, try la g skali. Best woo dapat tengok pemandangan dari atas puncak sana dan secara tak langsung, dapat gak exercise and keluarkan peluh-peluh tepu kat dalam badan tu. Lagi pun, tak lama masa di ambil nak sampai puncak. Cuma 1 jam je. Itu pun termasuk posing-posing, snap-snap, lepak-lepak, tengok movie ( ok ini tipu ). 

p/s : Thanks nazrin. Because of you, sampai jugak kite kat puncak Broga ye :-). Ada masa, bole pergi lagi.




13 comments:

  1. wah bestnyer... x pernah sampai pun lagi kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg best. walaupun habis sunburn. huhu

      Delete
  2. dah pernah naik broga sekali aritu ngan kwn2..
    asenya x mau naik lgi dh..penat..huhuhu
    tp berbaloi panjat smpai atas pastu dpt tengok matahari terbit..
    cantik sgt2...kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa miz naik hari tu, matahari dah tegak atas pale. haha. habis sunburn. next time pegi nk tunggu matahari terbit lak. :-)

      Delete
  3. Bestnye.. Teringin.. Tapi masih tak berkesempatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, one day nnt kalo ada masa, leh pegi :-)

      Delete
  4. Dulu adik pernah citer g Broga Hill ni. Tapi dorang bertolak pagi buta nak tgk sun rise. Katne ek tpt ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, kena bertolak pagi buta klo nk tgk sunrise. Broga kt semenyih..

      Delete
  5. da ada anak ni tak boleh nak pi tgk sunrise da... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, tunggu anak dah besar sket, bole la p ngn anak2 skali. :-D

      Delete
  6. seyess xpernah lg sampai sini. teringin nak g sana.:(

    ReplyDelete